Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuiskomer

Vraag gesteld door op 18 augustus 2021

Mijn kenteken is ***. Het is een R line tiguan uit eind 2016.
Mijn bandenmaat is 255/45 19. Mijn vraag is kan ik als thuiskomer gebruiken 125/80 17?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of bandenmaat 125/80 17 als thuiskomer geschikt is voor uw auto.

Banden- en velgmaat

Behalve de bandenmaat zijn de afmetingen van de velg eigenlijk nog belangrijker. In ieder geval moeten het aantal gaten voor de wielbouten, de onderlinge afstand (steek) en de naafdiameter overeenkomen met die van de originele wielen. Hoe groot de velgdiameter moet zijn is afhankelijk van een aantal mogelijke opties van uw auto, zo mag de remklauw nooit aanlopen tegen de velg en dat kan eigenlijk alleen maar met zekerheid geconstateerd worden door een wiel te passen voor aankoop. Past het wiel, loopt deze niet aan tegen delen van de wielophanging of het remsysteem dan is het wiel geschikt als thuiskomer.

Een noodreservewiel annex thuiskomer heeft een kleinere diameter en breedte dan de normale banden. Het scheelt bagageruimte en gewicht. Vanwege de afwijkende diameter en grip op de weg zijn er beperkingen aan het gebruik van een thuiskomer met betrekking tot snelheid en een afwijkende bandenspanning. Dat staat op het wiel vermeld en zijn vaak max 80 km/u en 4.2 bar.

Buitenland

Een thuiskomer is een prima noodwiel maar om lange afstanden af te leggen niet echt geschikt. Omdat in het buitenland niet altijd een nieuwe band snel voor handen is adviseert de ANWB om voor dit soort gevallen een volwaardig reservewiel mee te nemen.