Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitschade

Vraag gesteld door J. Barnhoorn op 12 augustus 2021

Helaas is er ruitschade ontstaan in mijn Ducato buscamper in het gezichtsveld. Dit sterretje bleek niet groot genoeg voor vervanging van de ruit. Echter op de rit van c.a 250 km werd deze ster wel groter. Nadat de ruit gerepareerd was is de ster nog goed zichtbaar. Mijn vraag is is na reparatie de ster altijd zichtbaar? En omdat een ruitbeschadiging bij de APK een afkeurpunt is is dit na zichtbare reparatie ook een afkeurpunt?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of de beschadigde voorruit voor problemen gaat zorgen bij de APK.

Wanneer een sterretje snel na het ontstaan gerepareerd wordt is de reparatie vaak nagenoeg onzichtbaar. Wanneer de reparatie echter gebeurt nadat het sterretje groter is geworden kunnen wellicht niet alle uitlopers goed gevuld worden en blijven er mogelijk breuken zichtbaar.
De regels in de APK omtrent beschadigingen van de ruit zijn afhankelijk van de locatie van de beschadiging. Men spreekt van een direct gezichtsveld (ongeveer een A4-tje direct voor de bestuurder) en het indirecte gezichtsveld. Er is een groot verschil tussen hoe groot de beschadiging dan mag zijn. Hier vindt u alle informatie zoals omschreven in de regelgeving betreffende ruiten.

Kort samengevat staat er dat een barst geen vertakkingen mag hebben, hierna is hij niet meer enkelvoudig. Bij sterretjes in het directe gezichtsveld is een maximale diameter toegestaan van 20 mm en 50 mm in het indirecte.