Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door op 19 augustus 2021

Mijn Volvo V40 D2 2016 - km stand 157000km verbruikt steeds meer olie. Momenteel 0,5 liter bijvullen volgens systeem melding elke 1800km. Is dit normaal of wat kan de oorzaak zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt waardoor het verbruik van olie bij uw auto veroorzaakt kan worden.

Een verbruik van ongeveer een halve liter per 1.800 km valt nog binnen toleranties. Bij een verbruik van méér dan 1 liter op 1.000 km is er sprake van een gebrek en is ingrijpen noodzakelijk.

Oorzaak

In een verbrandingsmotor zorgt de oliefilm tussen zuiger en cilinderwand voor de afdichting. Elke verbrandingsmotor zal enigszins olie verbruiken. Een overmatig verbruik is reden tot zorg. De oorzaak kan zeer uiteenlopend zijn maar zit in de regel in het kloppend hart van de motor opgesloten. Dan moet u denken aan slijtage aan zuigers, zuigerveren en cilinderwand. Een versleten draaiend gedeelte, een lekkage aan koppaking, cilinderkop, lekkage via kleppen en klepgeleiders etc.

Reparatie

Soms is olieverbruik een geleidelijk proces maar kan ook spontaan zich ineens aandienen. Wanneer het verbruik meer is dan 1 liter per 1.000.km is er onderzoek noodzakelijk en in de meeste gevallen betreft het een fikse reparatie. Vandaar dat het vaak bij een auto op leeftijd het niet de moeite loont nog een investering van vaak duizenden euro's nog te doen.