Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe auto

Vraag gesteld door op 15 augustus 2021

Ik ben van plan om een nieuwe auto te kopen. Ik ruil geen andere auto in. Wat kan ik verwachten dat er van de prijs van een nieuwe auto af gaat omdat ik niets inruil?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent van plan een nieuwe auto te kopen maar u vraagt zich af hoeveel korting u kunt bedingen wanneer u niet inruilt.

Daar is géén eenduidige handleiding voor. Je zou heel globaal kunnen zeggen dat je zónder inruil op de netto nieuwprijs een korting van 6-8 procent zou kunnen bedingen. Er zijn echter tal van factoren die bepalend zijn voor wat mogelijk is. De korting op een kleine, compacte auto uit het A-segment is vaak héél summier omdat de marges daar zeer klein zijn. Wanneer het een grote middenklasser betreft, met binnenkort een modelwijziging op komst, blijkt er ineens veel meer te kunnen. Bij een populaire auto met mooie verkoopcijfers en lange levertijden zal de verkoper veel minder snel iemand met korting over de streep willen trekken.

In veel gevallen is het onderhandelingstechnisch slim om zonder inruilauto de showroom binnen te stappen. Zo kan je per dealer onderaan de streep zien waar je het beste je handtekening onder kunt plaatsen. In een ander geval kan inruil daarentegen voor een dealer juist aantrekkelijk zijn, wanneer het juist een gewilde occasion is waar veel vraag naar is maar weinig aanbod. Maar heeft u echt niets in te ruilen, dan is het eerder genoemde percentage op de nettoprijs een indicatie. Een rondje langs de dealers zal moeten uitwijzen wie het het meest gulle gebaar wil maken om de deal te sluiten.