Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motormanagement lampje brandt geel

Vraag gesteld door G. van Eijk op 9 augustus 2021

Het lampje brandt geel. Vlgs het boekje is het het uitlaatmanagementsysteem. De motor blijft netjes lopen en er is geen vermogensverlies. Verder "zegt" het boekje dat de motor in een noodstand gaat maar daar is NIETS van te merken. Het betreft een Skoda Octavia RS uit 2009. Ik wil "voorbereid" zijn bij bezoek aan garage.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Bij uw auto brandt het waarschuwingslampje van het uitlaatgascontrolesysteem en u vraagt zich af wat de oorzaak hiervan kan zijn.

Een motorlampje dat is gaan branden betekent dat het motormanagement een afwijking gezien heeft waardoor de samenstelling van de uitlaatgassen in het geding is. Dit kan vele oorzaken hebben. Indien de auto zich verder gedraagt zoals u gewend bent is het zaak om de garage te vragen om de auto uit te lezen. Dan kan gezien worden welke foutcode er opgeslagen is in het geheugen en zal de garage ook een (vermoedelijke) oorzaak aanwijzen.

Zoals gezegd is het onmogelijk om op afstand een oorzaak aan te wijzen, deze blijkt pas na een diagnose bij de garage. Nu de auto verder goed presteert hoeft u niet bang te zijn dat er dankzij de fout schade ontstaat, wel is het mogelijk dat de auto meer brandstof verbruikt en dat de uitgassen niet voldoen aan de waarde waarvoor de auto zijn typegoedkeuring heeft gekregen.