Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn autowisser achter en sproeier

Vraag gesteld door op 24 augustus 2021

Ik heb een Suzuki Alto model 2012. De autowisser en sproeier doen het niet. Ik heb zekeringen doorzocht. Niets bijzonders. Hebben jullie een advies voor me?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Van uw Suzuki Alto weigeren de achter ruitenwisser en de achter ruitensproeier en u vraagt zich af wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn.

Oorzaak

Wanneer de ruitenwisser voor wel werkt zal het probleem niet veroorzaakt worden door een defecte zekering. Het meest waarschijnlijke is dat er een defect zit in de stuurkolomschakelaar of dat er een defect is in de doorvoer vanaf de carrosserie naar de achterklep.

Oplossing

U kunt zelf de kabeltule controleren die vanaf het dak naar de achterklep loopt. Deze bevindt zich ter hoogte van de scharnieren. Bij het volgende filmpje Alfa Romeo Mito - Occasion aankoopadvies ziet u op 5:23 min precies wat de vermoedelijke boosdoener is. U kunt dit rubber bewegen of inspecteren op een lekkage. Indien wat wiebelen aan de doorvoer niet tot verandering leidt ben ik bang dat het veroorzaakt wordt door een defecte stuurkolomschakelaar. Dat is iets wat alleen de garage kan constateren en eventueel vervangen.