Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

KM 'stand/registers import auto's uit België en Luxemburg

Vraag gesteld door op 31 augustus 2021

I.v.m. de aankoop van een occasion zijn wij onzeker over de KM 'stand van importauto's.

Het liefst kiezen wij voor een occasion met NAP, maar wanneer dat niet mogelijk is/kan moeten wij toch naar een import (zeker in deze tijd van de markt).

Waarbij moeten wij rekening houden met een import auto?
Van Duitse importauto's begrepen wij: niet doen.
Van Belgische en Luxemburgse importauto's is de import wat veiliger.

Hoe kunnen wij (eventueel met een chassisnummer) van een Belgische en Luxemburgse importauto's de km ’stand controleren, voordat een auto een Nederlandse kenteken krijgt?
Welke officiële registers (websites) kunnen wij raadplegen?

Hebben jullie tips voor ons?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe u inzicht krijgt in de historie van een import auto.

Aan een geïmporteerde auto kleeft altijd een bepaalde onzekerheid. Er zijn eigenlijk geen sites die u een waterdicht zicht kunnen geven. Van auto’s afkomstig uit het buitenland is dat al helemaal niet te garanderen.

Wanneer er sprake is van een ingevuld onderhoudsboekje of onderhoudshistorie vanuit het land van herkomst, met een kilometerregistratie gerelateerd aan de op dat moment uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden, is dit wel de meest ideale basis. Afhankelijk van merk en type auto kunnen dealers soms ook aan de hand van het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) de historie in het buitenland zien. Soms kunnen kilometerstanden worden uitgelezen uit de sleutel of een digitaal onderhoudsboekje. En misschien verraad het onderhoudsboekje de oorspronkelijke dealer die beschikt over een digitaal onderhoudsverleden, die hij bereid is aan u af te staan.

Bij twijfel zou u ook altijd een aankoopkeuring laten uitvoeren door bijvoorbeeld DEKRA Automotive

De RDW is overigens druk bezig in de toekomst óók van import auto's het kilometerverleden te kunnen achterhalen. Er komen immers té veel auto's het land binnen waarvan de kilometerhistorie op z'n minst twijfelachtig is.