Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Katalysator geeft via computer defect aan

Vraag gesteld door J. Hermans op 8 augustus 2021

Het motor lampje in mijn Ford C-Max gaat branden. Garage zegt dat de meting van de gassen in de katalysator niet goed zijn en de katalysator moet vervangen worden. De auto is 4 jaar oud en heeft 72000 km gereden. Volgens de garage komt het door de goedkopere benzine. Ik denk, dit is zeer vreemd. Kan dit en hoe kan ik te weet komen of het klopt. Is dit ergens te controlleren ??

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de diagnose van de garage klopt en of de katalysator defect kan zijn gegaan door goedkope benzine.

Een motorlampje dat is gaan branden betekent dat het motormanagement een afwijking gezien heeft waardoor de samenstelling van de uitlaatgassen in het geding is. Dit kan vele oorzaken hebben.

Ik neem aan dat bij uitlezen blijkt dat de katalysator van de auto een verminderde werking heeft. Een katalysator kan sneller slijten wanneer een slechte verbranding plaats vindt in de motor. In dat geval spreekt men van cilinderoverslag wat direct merkbaar is en ook foutcodes genereert. De brandstof als schuldige aanwijzen is erg ongeloofwaardig aangezien we dit soort klachten niet vaker krijgen.

Een defecte katalysator hoeft u niet te beschouwen als een te verwachten probleem bij een auto van deze leeftijd en kilometerstand. Op basis van non conformiteit zou dit kosteloos opgelost mogen worden.

Wij hebben een Stappenplan klachten na aankoop zodat u weet wat u kunt doen om u voor te bereiden.