Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik adaptive cruise control

Vraag gesteld door op 17 augustus 2021

Betreft rijden van een Mazda CX 30, hand geschakeld en met adaptive cruis control.

Er wordt gesteld, dat het systeem alles vol automatisch regelt, echter wat mij opvalt, dat indien de voorliggende auto wordt benaderd die langzamer rijdt en ik vervolgens een inhaalmanoeuvre uithaal de wagen niet zonder terugschakelen (toerental loopt sterk terug) automatisch en snel de ingestelde snelheid weer oppakt.
Is terugschakelen de enige optie?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over de werking van MRCC (Mazda Radar Cruise Control) van uw CX30.

De handleiding van uw auto vermeldt (pag. 4-140) wat mij betreft alle informatie over de werking en ook de nodige waarschuwingen.
Onder bepaalde omstandigheden kan de auto u verzoeken om te schakelen. In de handleiding wordt dit als volgt omschreven: Het is mogelijk dat tijdens de werking van het MRCC systeem de weergave van het verzoek opschakelen/ terugschakelen getoond wordt. Wanneer dit gebeurt dient u de versnelling over te schakelen omdat de schakelstand niet juist is.

Indien schakelen noodzakelijk is ziet u bovenstaande melding.
Vaak kan een auto veel eenvoudiger versnellen wanneer teruggeschakeld wordt en is actie dus niet noodzakelijk maar wel wenselijk. Indien uw auto niet voorzien is van een automatische versnellingsbak is actie van de bestuurder dus de enige optie.