Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foutmelding Fiat Ducato

Vraag gesteld door op 16 augustus 2021

Ik krijg in mijn Fiat Ducato de melding 'laat controleren motor' in combinatie met 'Start en Stop niet beschikbaar'. Het betreft een nieuwe camper. Ik heb de melding niet eerder gekregen. Ik bemerkt geen afwijkend rijgedrag van de wagen. De accu is opgeladen. Ook nadat de wagen al een tijd stilstaat en opnieuw wordt gestart komt de melding terug.

Binnen welke termijn moet er naar de wagen worden gekeken? Kan ik nog doorrijden of moet ik de ANWB laten komen? (ik ben momenteel op reis in Nederland).
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat u moet nu de auto twee fouten laat zien op het dashboard.

De melding 'laat motor controleren' betekent dat de motorcomputer een fout heeft gezien en deze opgeslagen is in het geheugen. Omdat deze fout gesignaleerd is heeft de computer het ‘start/stop’ systeem uitgeschakeld en kunt u alleen zelf de motor aan en uit zetten. De motor zal niet zelfstandig uit en aan schakelen, vandaar de melding 'Start en Stop niet beschikbaar'.

Diagnose

Welke fout er is opgeslagen is op afstand niet in te schatten. Omdat u geen afwijkend gedrag bemerkt en er geen andere storingen zichtbaar zijn kunt u de auto nog wel gebruiken. Het is zeker verstandig om de auto spoedig aan te bieden bij een Fiat dealer zodat er bepaald kan worden of er een reparatie noodzakelijk is of dat dit kan wachten tot u weer thuis bent.