Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

EPS-melding

Vraag gesteld door op 11 augustus 2021

Mijn Mitsubishi Colt CZ3 geeft de foutmelding EPS, tevens is de stuurbekrachtiging weg gevallen.
Kan ik hier nog mee rijden?
Wat is er precies stuk aan de stuurbekrachtiging en wat zijn de kosten voor reparatie ongeveer?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Mitsubishi Colt geeft een EPS storing met als gevolg zeer zwaar sturen.

Diagnose

Voordat er een reparatie uitgevoerd gaat worden moet er eerst een diagnose gesteld worden. Dit is voor mij op afstand onmogelijk. Ik kan wel mijn vermoeden uitspreken. ESP staat voor electronic power steering, en deze weigert bij u inderdaad. Deze storing is bekend en er dient eigenlijk op kort termijn ingegrepen te worden. Het uitvallen van de stuurbekrachtiging kan immers onveilige situaties opleveren en maakt de auto wat stuurgedrag ook zeer onvoorspelbaar. Het probleem wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een defect in een stuurdeel en is een typische kwaal voor de Colt van deze generatie.

Reparatie

Er zijn diverse specialisten die aan het stuurhuis kunnen werken en dus ook een reparatie kunnen uitvoeren. Ook deze specialist zou u hiermee kunnen helpen en kan u vast vooraf een kostenindicatie geven.

 

Reacties

E. Adriaans

Auteur - 6 juli 2023

gisteren was mijn accu leeg ik had de lichten aan laten staan dauw hebben we de aan geduwd hij starten weer maar nu geef de auto op de EPS aan wat moet ik doen aub

Pieter

ANWB Expert - 7 juli 2023

Wanneer, na een lege accu, het EPS lampje (niet te verwarren met het ESP lampje) brandt dan moet de stuurhoeksensor waarschijnlijk weer ingeleerd worden. Bij veel auto’s kunt u dit zelf: draai een keer, met lopende motor, het stuurwiel van compleet links naar compleet rechts. Wanner dit werkt, en het lampje toch niet uitgaat, kunt u het beste het systeem een keertje laten resetten door uw garage.