Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatische versnelling stuk

Vraag gesteld door M. Janac op 13 augustus 2021

Auto Peugeot 2017 garantie?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De automatische transmissie van uw Peugeot type onbekend uit 2017 vertoont een gebrek. U vraagt of u zich kunt beroepen op garantie. De fabrieksgarantie zal zijn verstreken. U schrijft niet of de auto nog binnen een andere garantie (bijvoorbeeld Bovag-garantie) valt. Als dat niet het geval is, dan kunt u zich beroepen op non-conformiteit.  

Non-conformiteit art 7:17 BW

Van een automaat mag u verwachten dat deze een minimale levensduur kent van 200.000 km. Gelet op het bouwjaar als de kilometrage heeft u een dergelijk gebrek niet te verwachten. Nu de automaat ondeugdelijk blijkt - niet geschikt is voor normaal gebruik - voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst ingevolge art 7:17 BW.

Terug naar verkoper

Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit dient u de verkoper de gelegenheid te bieden het gebrek te herstellen. Laat u dit na, dan verspeelt u zodoende uw rechtsvordering.

Kosten reparatie

Ingevolge art 7:21 lid 2 BW komen de volledige herstelkosten voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand

Mocht u over rechtsbijstand beschikken, schakel deze dan in op het moment dat u met de verkoper in een impasse geraakt ter zake verdeling van de reparatiekosten.

Geschillencommissie

Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop leest u op onze website.