Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alarm, stuurbekrachtiging en accu

Vraag gesteld door op 23 augustus 2021

Honda CR-V 2007: probleem alarm 2 keer afgegaan, 1 keer deed de stuurbekrachtiging het niet. Accu laad niet altijd op. Kan iedere garage de auto uitlezen of moet ik naar een hondadealer? Accu 42 maanden oud.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto heeft soms problemen met het alarm, de stuurbekrachtiging weigerde een keer en de accu laadt niet altijd op. U vraagt zich af wat hier de oorzaak van kan zijn.

Meten

Het is heel erg waarschijnlijk dat al deze storingen veroorzaakt worden doordat de accu niet 100% opgeladen wordt. Hierdoor is er soms sprake van een te lage boordspanning wat storingen in het alarm maar ook in de stuurbekrachtiging kan veroorzaken.

Uitlezen zal de oorzaak van de te lage laadspanning niet naar voren brengen. Er moeten gericht metingen gedaan worden; zo is de conditie van de accu belangrijk maar moet ook op de accu zelf een juiste laadspanning gemeten worden. Indien deze kloppen moet de werking van de dynamo gecontroleerd worden en natuurlijk moet er uitgesloten worden dat er overgangsweerstanden aanwezig zijn in het circuit tussen dynamo en accu.

Reparatie

Eigenlijk kan elke goede garage deze controles voor u uitvoeren en vervolgens repareren en bent u dus niet aangewezen op de dealer.