Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airconditioning plotseling buiten functie

Vraag gesteld door op 8 augustus 2021

Nog geen maand geleden auto onderhoudsbeurt gehad in de garage waarbij ook de airconditioning is bekeken. Je betaald daar extra voor. Plotseling stopt de airconditioning. Geen koude lucht
maar wel constante stroming en geen vieze lucht. Heeft u enig idee waaran dit zou kunnen liggen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er zijn meerdere oorzaken voor een niet werkende airco. Een lekkage van het koudemiddel is misschien wel de meest voorkomende, en de condensor de voornaamste hoofdverdachte. De condensor is namelijk in de rijwind van de auto gemonteerd, en maakt 'm daardoor wel kwetsbaar en ontvankelijk voor opspringende steentjes, die gemakkelijk een lekkage kunnen veroorzaken. Als de lekkage uitwendig niet zichtbaar is zal de airco moeten worden afgevuld met een toegevoegde detectie vloeistof, om zo de lekkage definitief te kunnen vaststellen.

Een defecte compressor valt overigens ook niet uit te sluiten. Bij té weinig koudemiddel kan de pomp ook de geest geven door gebrekkige smering dat ook de functie is van dit koudemiddel.
De garage zal uiteindelijk diagnose moeten stellen en zal daarbij ook eerst kijken naar het elektrisch gedeelte. Wellicht is de storing veroorzaakt door een defecte zekering, relais of een slecht elektrisch contact in een draad- of stekkerverbinding.