Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak (handgeschakeld) kapot na 82.000 km

Vraag gesteld door op 15 juli 2021

Vorige heb ik mijn in 2012 nieuw gekochte Audi A3 1.2 TFSI naar de dealer gebracht. Tijdens het rijden is een soort slepend geluidje te horen.
Als leek ging ik er van uit dat het iets mechanisch was. Echter aan het einde van de dag kreeg ik te horen dat de versnellingsbak gereviseerd moest worden. Kosten € 1.500 - € 2.000.........

Ik vraag me af of dit normaal is na zo weinig gereden kilometers. En we rijden immers gemiddeld nog geen 10.000 km per jaar!
Dat zou toch niet moeten kunnen bij een merk als Audi. En mijn vrouw en ik zijn zeker geen "wilde" rijders.

Als er nou 200.000 km of zo mee gereden zou zijn dan kan ik me voorstellen dat er iets aan de versnellingsbak zou kunnen zijn. Maar al met 82.000 km vind ik toch wat vreemd. Buiten het geluidje is er tijdens het rijden (dus met schakelen/koppelen) niets te merken.

Wat is jullie mening?

 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw 9 jaar oude Audi A3 blijkt een defect te hebben aan de versnellingsbak. Met slechts 82.000 km lijkt u dat buitensporig snel.

En feitelijk heeft u daar gelijk in. Er lijkt een versnellingsbaklager defect, en bij normaal gebruik en regulier onderhoud zou je een dergelijk gebrek niet binnen twee ton aan kilometers hoeven te verwachten gedurende de eerste tien gebruiksjaren van een auto. Ik denk dat u dit gebrek echt moeten beschouwen als iets dat de berijder nooit verweten kan worden. De dealer zal dat vast beamen. Je kunt daar geen schuld aan hebben en valt het ook niet te voorkomen. Wanneer in dit geval vermoedelijk een lager het heeft begeven, betreft het toch min of meer een eigen gebrek en met slechts 82.000 km op de teller is dat wel erg zuur.

Maar bij een 9 jaar oude auto zal de oorspronkelijke dealer niet gauw zijn portemonnee spontaan trekken om wat in de kosten bij te passen. Van de importeur verwacht ik dat al helemaal niet. Maar die poging moet u wel ondernemen. Wanneer dit ook de dealer is waar u de auto heeft gekocht, kunt u gerust uitspreken dat u in alle redelijkheid toch wel minimaal het dubbele aan kilometers had mogen verwachten. U zou een verzoek tot coulance kunnen indienen bij de verkoper en voorstellen dat alle betrokken partijen 1/3 van de kosten voor hun rekening nemen. Dus dealer, importeur en u. Dat maakt het allemaal wat draaglijker. Misschien dat de relatie met de dealer zodanig is dat hij zijn best voor u gaat doen. Daar mag u ze gerust over aanspreken.