Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stuurprobleem Renault Captur

Vraag gesteld door op 27 juli 2021

Mijn Renault Captur km stand 16000 km. Vanaf het begin stuurt de auto niet goed er is geen middenstand, centreert niet. Uitlijning is goed, gedaan door dealer en Profile Tyrecenter.Banden alle season Michelin. Dealer heeft nieuwe softwarepakket geladen., stuur liep zwaar is iets verbeterd. Nu stelt de dealer en Renault NL dat de auto technisch in orde is en je probleem mijn beleving is.Is het mogelijk dat de Wegenwacht langs komt om een proefrit te maken om mijn zg beleving uit te sluiten als stuurprobleem.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ervaart vanaf het begin géén goed stuurgedrag van uw Renault Captur. De wielstanden en banden zijn goed, en een software update heeft slechts een kleine verbetering opgeleverd. De eindconclusie van uw dealer en importeur is dat de auto goed is en er dus geen technisch defect is. U vraagt of de Wegenwacht een proefrit kan maken om dat te beoordelen.

Wanneer dit stuurgedrag volgens de dealer simpel gezegd een producteigenschap is zou elke overeenkomstige Captur dit zelfde stuurkarakter moeten hebben. In dit soort situaties is ons advies altijd om als referentie een andere Captur in te zetten om zo te vergelijken. Desnoods samen met een vertegenwoordiger van de dealer. Wanneer een ander exemplaar een duidelijk verschil laat voelen, kan het niet meer afgedaan worden als een producteigenschap. Dan is het iets exemplarisch wat er niet in hoort. Een volgende stap zou nog kunnen zijn een expertise bureau inschakelen om ook onafhankelijk daarover te laten rapporteren, en waar u mee verder kunt om zo eventueel uw gelijk te halen. De Wegenwacht is niet voor dit soort opdrachten beschikbaar en kan daar ook geen uitspraak over doen zonder vergelijkingsmateriaal. Een beëdigd expert doet dat uiteraard wel om zo tot een goed en onderbouwd oordeel te komen.

Misschien is dat allemaal nog een stap te ver. Ik hoop dat uw dealer ook de intentie heeft er samen uit te komen. Misschien zou u kunnen aankondigen dat u overweegt een expertise bureau in te schakelen maar alvorens dat te doen éérst te willen rijden met een vergelijkbare Captur. Want er zijn inderdaad auto's die in de rechtuitstand ''kleverig'' aanvoelen. Alsof er geen natuurlijke 0 stand is. Vaak is dat een vervelende eigenschap gerelateerd aan de elektronische bekrachtiging maar zeker niet alle auto's hebben dat. Het verschijnsel is niet helemaal onbekend maar of dit iets exemplarisch is moet nog blijken. Misschien weet u meer na een proefrit met een ander exemplaar.