Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start/Stop

Vraag gesteld door J. Reijerink op 22 juli 2021

Afgelopen weekend reed ik in mijn auto met +- 100 km per uur over een brug, waarbij het start/stop systeem aan sprong (het lampje begon de branden). Het vermogen viel weg. Ik schakelde terug, waarbij het start-stop systeem uit ging, doordat ik de koppeling indrukte om te schakelen. Even later sprong deze weer aan en ik heb de auto op de vluchtstrook gezet. Na 5 minuten zijn we weer gaan rijden en heb ik 1,5 uur en 2 uur terug van de plek van bestemming mee gereden, zonder problemen.  

Ik heb mijn garage gebeld en zij kenden dit probleem niet. Wat is nu wijs om te doen? Wat kan de oorzaak zijn?
We willen over 3 weken met vakantie naar het zuiden van Frankrijk en het zou fijn zijn als mijn auto gewoon lekker werkt:).

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn van een storing in het start-stop systeem van uw auto.

Hoogst waarschijnlijk is er een motorstoring gesignaleerd en heeft de motorcomputer op dat moment besloten om het start-stop systeem uit te schakelen. Wanneer dit systeem uit staat kunt u de auto altijd zelf starten en uit zetten maar zal de auto dit niet meer zelf doen.

Een afwijking in de meetwaarden kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de auto iets langer moet starten voor hij aanslaat en dat kan ongewenst zijn in bepaalde verkeersituaties. Stel de auto heeft besloten om de motor uit te zetten voor het verkeerslicht, het licht gaat op groen en u wilt weg rijden echter het kost 10 seconden voordat de motor aan slaat. Dan krijgt u boze blikken toegeworpen.

De enige manier om vast te stellen wat de oorzaak is van de storing is om een diagnose te laten stellen bij een vakkundige garage. Zodra deze gesteld is kan de garage de storing verhelpen en kunt u met een gezonde auto op reis.