Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recht op reparatie?

Vraag gesteld door op 4 augustus 2021

In 2019 hebben wij een peugeot 308 sw (bouwjaar 2009) gekocht, met de 1.6 THP motor erin. Deze was 2e hands van 1e eigenaar, gekocht via een Bovag-aangesloten autobedrijf. Zij hadden de auto ook zelf in onderhoud gehad. In 2018 is de turbo al eens vervangen, en ik lees niets terug over eerdere reparaties aan de ketting. Huidige km-stand is 198.000.
Over de (veelvoorkomende) problemen met deze motor hebben zij ons niet verteld.
De laatste maand merken we behoorlijk vermogensverlies, met soms een ratelend geluid bij koude motor en onregelmatig stationair toerental.
Zelf denken we nu, na veel lezen op internet, dat dit goed zou kunnen passen bij problemen met de ketting.
Nu lees ik dat er eerder is geadviseerd om terug te gaan naar de verkoper en te beroepen op de wettelijke conformiteit garantie.
Hebben wij hier in dit geval ook recht op? (aangezien het een tweedehands aankoop is)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

In 2019 kocht u een gebruikte Peugeot 308 SW van 2009 met inmiddels 198.000 km op de teller. De laatste tijd valt u duidelijk op dat de motor slecht loopt, met ook een motorisch bijgeluid direct na de koudstart.

Dan is de relatie met de distributieketting logisch met mogelijk ook inwendige motorvervuiling, en kan een verhoogd olieverbruik ook nog een bijkomend gevolg zijn. Maar twee jaar na aanschaf én met de huidige tellerstand kunt u dat toch niet meer op basis van non conformiteit verhalen op de verkoper. De distributieketting is in principe onderhoudsvrij maar is uiteraard wel aan slijtage onderhevig. Dus bij een bepaalde kilometrage kan een ketting best hoorbaar worden en noodzakelijkerwijs aan vervanging toe zijn. Bij de huidige tellerstand kan ik dat niet afdoen als buitensporig snel en kan ik niet concreet beweren dat het product niet voldoet aan de verwachting. Vanaf pakweg anderhalve ton aan kilometers kan je dit soort groot onderhoud best verwachten en dan niet meer afdoen als een ondeugdelijk product. Ook wanneer u de auto nieuw zou hebben gekocht zou u de verkoper toch ook niet voor dit defect nog aansprakelijk kunnen stellen.