Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

problemen automatische versnellingsbak talisman

Vraag gesteld door op 19 juli 2021

Auto is van 13 februari met 52000 km. Dus goed 4 jaar oud. Nu heb ik problemen met de automaat van de talisman. Heeft Renault een coulance regeling hiervoor. Hoe moet ik dat aanpakken.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De automatische transmissie van uw Renault Talisman (2017/52.000 km) vertoont een gebrek. U vraagt of er een coulanceregeling is. Het is ons bekend dat er verscheidende EDC-automaten onder 100% vergoeding zijn vervangen.
EDC
Deze 7-traps automaat met dubbele koppeling van Renault kent significant veel problemen. Doorgaans is er sprake van een eigen gebrek van de EDC. Als bestuurder heb je geen of nauwelijks invloed op de goede werking van de transmissie.
Non-conformiteit art 7:17 BW
Van een automaat mag u verwachten dat deze een minimale levensduur kent van 200.000 km. Gelet op het bouwjaar als de kilometrage heeft u een dergelijk gebrek niet te verwachten. Nu de automaat ondeugdelijk blijkt - niet geschikt is voor normaal gebruik - voldoet de auto niet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst ingevolge art 7:17 BW.
Terug naar verkoper
Voor een geslaagd beroep op non-conformiteit dient u de verkoper de gelegenheid te bieden het gebrek te herstellen. Laat u dit na, dan verspeelt u zodoende uw rechtsvordering.
Kosten reparatie
Ingevolge art 7:21 lid 2 BW komen de volledige herstelkosten voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand
Mocht u over rechtsbijstand beschikken, schakel deze dan in op het moment dat u met de verkoper in een impasse geraakt ter zake verdeling van de reparatiekosten.

Geschillencommissie
Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop leest u op onze website.