Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingspedaal gaat zwaar

Vraag gesteld door H. Geerts op 15 juli 2021

Ik heb een Hyundai i20 van 2010
Als ik wegrij werkt mijn koppelingspedaal gewoon zoals het hoort. Na ongeveer een kilometer of 30 gaat hij steeds zwaarder. Nadat de auto een tijd stil heeft gestaan werkt hij weer normaal. 1 maal heb ik gehad dat hij ook langzamer opkwam. Koppeling slipt niet. Wat zou dit kunnen zijn?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De koppeling van uw Hyundai i20 gaat bij het wegrijden soepel maar gaat tijdens gebruik onderweg steeds zwaarder. U vraagt naar de oorzaak.

Op afstand is dat altijd lastig maar meedenken kan altijd. De koppeling van uw auto werkt op basis van een hydraulische bediening. Er is sprake van een hoofd- en hulpkoppelingscilinder. Mijn eerste advies is deze vloeistof te laten verversen. Vanwege mogelijk inwendige vervuiling in de koppelingscilinder kan bij herhaaldelijk intrappen er steeds meer weerstand optreden. Met frisse koppelingsvloeistof is er hopelijk weer sprake van een blijvend soepel pedaal. Helpt dat niet, dan zit de oorzaak mogelijke bij één van de cilinders en dan is het een kwestie van ontdekken welke dat is. En in het ergste geval moet de oorzaak bij koppeling zélf gezocht worden. Misschien dat de drukgroep zwaar gaat of de koppelingsplaat stroef over de prise-as.

Er zijn dus meerdere oorzaken te bedenken, maar zoals gezegd lijkt het mij slim éérst het hydraulische gedeelte van nieuwe vloeistof te voorzien. Misschien is het leed dan snel geleden.