Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hardnekkige lekkage regenwater Toyota Aygo kofferbak

Vraag gesteld door A. Schipper op 2 augustus 2021

Ik heb langere tijd lekkage regenwater in de kofferbak van mijn Toyota Aygo uit 2013. Ik ben inmiddels 6x bij 2 garages geweest om het probleem op te lossen. Ik ben nu bij de dealer. Het lukt nog steeds niet. Lekkage zie ik aan de rechter en linkerkant aan de achterlichtzijde in de hoek bij de achterlichten. Bekleding wordt dus in de hoekjes nat. De hoedenplank niet. Inmiddels de volgende reparaties uitgevoerd: 2x deurrubber rechterzijde vervangen (had eerst lekkage voetenbank rechtsachter passagierszijde, antenne vastgelijmd, achterlichten en remlicht gekit. Bumper eraf gehaald ook. Ik had tussendoor ook APK met enige punt lampen vervangen. Heeft er iemand een helder idee wat de oplossing is? Ik sluit niet uit dat er niet goed gekit is.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U heeft last van waterlekkage in de kofferbak van uw Toyota Aygo. 

Waterlekkage in een Aygo (en zijn tweelingbroers Citroën C1 en Peugeot 107) is een bekend verschijnsel. De dealers van de merken moeten wel bekend zijn met het probleem en de oplossing. Water kan naar binnen dringen via afdichtingen de portieren maar ook kan er lekkage langs achterlichten, de ventilatieroosters en het derde remlicht ontstaan.

Op het Peugeotforum staat informatie over het verhelpen van de storing. Vergeet niet om tevens het derde remlicht te demonteren en hierna goed af te dichten.

 

Reacties

 

E.S. Vonk

ANWB-lid - 12 juli 2024

Dit geldt voor de Aygo en de lookalikes van Peugot, etc. waar je water in de bak van het reserve wiel vindt.  

Alles geprobeerd om lekkage in de Aygo te verhelpen. Nieuwe achterlicht rubber, etc. Ten einde raad heb ik de achterlichten en remlicht gedemonteerd en alle gaten met ducktap dichtgeplakt. Gieter er over heen en ja, het lekte nog steeds. Toen maar de rubberrand gedemonteerd en met vloeibare rubber weer aangebracht. Gieter er over heen uitgegoten en ja: nog steeds lekkage.

Wat blijkt: de twee aanstootrubbertjes voor de achteruit zitten heel los bevestigd in een veel te groot gat. En daar komt de lekkage vandaan!

Rubbertjes er uit gehaald en met vloeibaar rubber weer bevestigd. Dagje laten drogen en toen weer de test met de gieter. Lekkage weg en mijn Aygo is zelfs met dit slechte weer nog steeds kurk droog.

Advies: niet naar de garage, koop een spuit silicon of vloeibaar rubber en plaats de twee rubbertjes opnieuw maar nu in een bedje silicon of vloeibaar rubber. Raam dicht, dagje laten drogen en je probleem is voor een appel en een ei opgelost.

Pieter

ANWB Expert - 16 januari 2023

Dank voor deze nuttige aanvulling! Ook een goed aandachtspunt om schoon te houden bij de periodieke wasbeurt.

W. van Amstel

Auteur - 15 januari 2023

De "afdekkuipjes" bij de scharnieren van de achterruitklep lopen vol bij hevige regen en storm. Vervuiling zorgt er voor dat het water erin blijft staan. Open je de achterruitklep dan lopen ze leeg precies in de bak op de wielkast. na 5 keer staat er water in de reservebandruimte. Toevallig ontdekt !