Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fluitend geluid bij gas geven Renault Clio

Vraag gesteld door M. van Eden op 31 juli 2021

Sinds een paar dagen hoor ik een fluitend geluid als toeren maak. Dit geluid stopt als ik op snelheid ben en vindt plaats bij zowel koude als warme motor. Ook heb ik een vreemde (schroei) geur in de auto als ik enige tijd heb gereden en stilsta. Bij het rijden ruik ik niets.
Wat zou dit kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U hoort sinds een aantal dagen een fluitend bijgeluid en u ruikt ook een specifieke geur wanneer u na een tijdje rijden stilstaat. U vraagt wat dat zou kunnen zijn.

Ik vermoed dat het te maken zou kunnen hebben met de multiriem. Dat is een aandrijfriem die o.a. de dynamo moet aandrijven. Die kan een té slappe aandrijfspannning hebben en als het ware gaan slippen. Door de warmte ontwikkeling gaat u dan een rubberachtige geur ruiken. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld een geleiderol van diezelfde riem zwaar gaat en bijgeluiden vertoont. De riem wordt daardoor extra belast, wordt dan ook overmatig warm, met een rubberachtige geur dat via het ventilatiesysteem in het interieur komt.

Maar ik benadruk dat dit een té serieus verschijnsel is om daarmee te blijven rijden. Dus het advies is om op een zo kort mogelijke termijn de Wegenwacht of de garage hier naar te laten kijken. Uiteraard om te voorkomen dat er gevolgschade zou kunnen ontstaan of met pech aan de kant van de weg. Uiteraard kunnen er ook andere oorzaken zijn maar het bovenstaande is het meest aannemelijk.