Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fietsenrek achterklep. Extra licht nodig?

Vraag gesteld door D.N. Lameris op 19 juli 2021

Wij gaan met de auto op vakantie naar Italië (via Duitsland en Oostenrijk). Dmv fietsenrek op de achterklep willen we 2 racefietsen meenemen. Moeten we een lichtbalk op de fietsen monteren? Het probleem daarbij is dat er geen 7-polige aansluiting aanwezig is (omdat we geen trekhaak hebben). Ik heb er een foto van om het te beoordelen, alleen kan ik deze niet hierbij uploaden volgens mij. Ik hoor graag of de fietsen mee mogen:).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een fietsendrager die u aan de achterklep bevestigd om zo twee racefietsen te vervoeren. U vraagt of u dan ook een lichtbalk nodig heeft.

Ik kan niet inschatten wat de fietsen zoal afdekken maar wat betreft de afleesbaarheid van de kentekenplaat op de auto moeten de letters en cijfers volledig zichtbaar zijn op een afstand van 20,00 m vóór dan wel achter het midden van de personenauto. De lichten en retroreflectoren, voor zover het lichtdoorlatend gedeelte betreft, mogen ten hoogste 25% afgeschermd mogen zijn.

Misschien dat het met de afscherming van de achterlichten wel meevalt en kunnen bij dergelijke sportfietsen ook gemakkelijk de wielen verwijderd worden, mochten die nét in de weg zitten. Maar de afleesbaarheid van het autokenteken kan mogelijk wel een probleem zijn. Dan kunt u gerust een witte plaat netjes en deugdelijk aan de fietsen vastmaken maar ontbreekt daarvan wel de kentekenplaatverlichting. Dus in het donker zonder verlichte plaat kan een reden zijn voor een oplettende agent om u staande te houden.

Hopelijk kunt u zo op basis van het bovenstaande een inschatting maken of het fietsentransport legaal en verantwoord is.