Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dsc sytseem Range Rover Evoque 2014

Vraag gesteld door op 18 juli 2021

Afgelopen weekend kreeg ik tijdens een rit een foutmelding (2x) op het display dat het dsc systeem was uitgeschakeld. Nadat ik ben gestopt en de motor had uitgezet en daarna motor weer gestart, was de melding verdwenen. Zou het kunnen zijn dat ik enige weken ervoor een lekke band heb laten vernieuwen (zelfde merk etc.), waarbij ik niet weet hoe hard de nieuwe band was opgepompt t.o.v. de andere bestaande banden. Ook moest de auto natuurlijk aan een zijde worden opgekrikt! Ik heb daarna alle banden voor de zekerheid op de juiste spanning gepompt en hoop nu dat de storing weg blijft. Mijn vraag is ook: is het achteraf mogelijk om de foutmelding alsnog uit te lezen (b.v. door de wegenwacht) om te zien wat de oorzaak is geweest?
Ik zie uw reactie graag tegemoet, waarvoor bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Land Rover vertoonde afgelopen weekend storingen aan het DSC systeem en nu vraagt u zich af of de storingen alsnog uitgelezen kunnen worden.

Op afstand kan ik niet zeggen wat in uw specifieke geval de DSC veroorzaakte, maar het is niet heel waarschijnlijk dat de storing werd veroorzaakt door de vernieuwde band. Het is aannemelijker dat er een storing aanwezig was in het motormanagement maar dat er succesvol is overgeschakeld naar een noodloopsituatie.

Indien er gebruik gemaakt wordt van zo’n programma is het vaak niet meer mogelijk om gebruik te maken van het dynamische stabiliteitssysteem. De auto laat dat aan u zien doordat hij de melding geeft dat DSC niet beschikbaar is. Nadat u de auto dan opnieuw start en de storing niet wordt waargenomen zal ook DSC weer beschikbaar zijn.

Mijn advies is om de auto uit te laten lezen door een specialist of een dealer die over de juiste en meest recente apparatuur beschikt zodat ook opgeslagen storingen gelezen kunnen worden. De Wegenwacht is er om te helpen in noodsituaties en zal in dit geval waarschijnlijk geen storingen aantreffen.