Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde van ANWB is hoger dan andere instanties

Vraag gesteld door op 18 juli 2021

Hoe komt het dat bij de ANWB de dagwaarde een stuk hoger ligt dan bij andere instanties die ook de dagwaarde presenteren?  De garage zegt dat jullie prijs niet reëel is.
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U vraagt zich af waarom de dagwaarden van de ANWB koerslijst hoger ligt dan bij andere instanties.

Richtprijzen
Met onze koerslijst geven wij richtprijzen, gemiddelde taxatiewaarden bij aan- en verkoop. Als u op “toon meer informatie” klikt kunt u een duidelijke definitie lezen van onze richtprijzen. Verder zijn het richtprijzen gericht op de consument; voor welk bedrag kan een consument de auto kopen bij een Autobedrijf en met garantie. Of wat is een goede inruilwaarde bij aankoop van een andere auto.

Veel andere instanties hanteren prijzen of dagwaarden die gericht zijn op de autohandel. Maar handelaren kopen en verkopen onder andere condities dan particulieren doen. Vaak zijn die op handelaren gerichte prijzen ook wel afgeleid van biedingen die handelaren doen. De vraag is dan wel of een bod ook altijd de juiste waarde van een auto weerspiegelt. Is het wat de handelaar de auto echt waard vindt of waarvoor hij de auto wel wil hebben. Soms bieden handelaren laag om gewoon te proberen, soms bieden ze heel laag omdat ze de auto eigenlijk niet willen hebben. Soms bieden er maar weinig handelaren en heeft er één al het hoogste bod, terwijl hij best meer had willen geven. Als je al die biedingen wel ongefilterd meeweegt zou er een vertekend beeld kunnen ontstaan. Zoals een te lage dagwaarde. En als alle autobedrijven vervolgens zeggen, nee hoor dit is de waarde volgens onze systemen, dan wordt het lastig voor een particulier.

ANWB Koerslijst
Dat is de reden dat wij als ANWB ook een Koerslijst maken, om tegen ANWB leden (of eigenlijk tegen consumenten want de koerslijst is gratis toegankelijk, ook voor niet leden) te kunnen zeggen wat wij denken dat een auto waard is en wat wij een goede inruilprijs zouden vinden. Om deze koerslijst te maken verzamelen wij, via partners, grote hoeveelheden data over gerealiseerde inkoop- en verkoopprijzen. Feedback op onze richtprijzen krijgen wij van experts uit de markt die dagelijks met verkoop en inkoop bezig zijn. Al met al zijn wij dagelijks en full time bezig te zorgen dat de richtprijzen in onze Koerslijst een goede weerspiegeling zijn van de actuele marktsituatie. De uitspraak van uw garage dat onze prijs niet reëel is vinden wij dan ook wat kort door de bocht.

Wellicht is het een aardige test als u eens op sites als www.autotrack.nl of op www.anwb.nl/auto/kopen kijkt wat er voor een vergelijkbare auto als die van u (leeftijd, kilometerstand, uitvoering) gevraagd wordt door een Autobedrijf als de auto met garantie verkocht wordt. Als u die prijs dan vergelijkt met de richtprijzen volgens onze Koerslijst dan verneem ik graag van u of u ook denkt dat onze Koerslijst richtprijzen niet reëel zijn.