Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bonken tijdens sturen ook bij het stilstaan van de auto

Vraag gesteld door op 16 juli 2021

Wat zou het kunnen zijn. Tijdens stilstaan of zacht rijden en je draait links of rechts dat je een bonkend geluid hoort. Alsof de voorvering draait. Misschien komt dit vaker voor. Het is een citroën nemo.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een bijgeluid bij het draaien van het stuur, bij stilstand maar ook bij langzaam rijden.


Het is lastig om op afstand, zonder het geluid zelf te kunnen waarnemen, tot een duidelijke diagnose te komen. Maar de bonk lijkt toch het meest vanuit de stuurinrichting te komen. Dan denk ik aan speling op de stuur- of spoorstangkogel. Een bijgeluid vanuit het stuurhuis zou ook kunnen. Wanneer het geluid nadrukkelijk vanuit het interieur komt, dan betreft het de stuurkolom. Dus een stuurkoppeling bijvoorbeeld. En wanneer het u lijkt dat het iets te maken zou kunnen hebben met de voorvering, dan zou er misschien sprake kunnen zijn van een gebroken schroefveer van één van de veerpoten.

U merkt dat er toch een handvol mogelijkheden zijn en dat nader onderzoek noodzakelijk is. Een garage kan bij het reproduceren van dit geluid toch wel redelijk gemakkelijk de oorzaak aanwijzen. En misschien dat één van de genoemde mogelijkheden de boosdoener blijkt.