Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bandenmaat en aanbeveling all season banden

Vraag gesteld door op 20 juli 2021

Ik rijd een youngtimer met bandenmaat 165/70 R14. Mijn banden zijn oud en verdroogd, dus wil ik nieuwe banden. De keuze in 165/70 is niet groot, maar wel in in 175/65. Als ik die wil monteren, krijg ik dan te maken met een afwijking in mijn snelheidsmeter? Verder lees ik dat er vaak verschillen in prestaties zijn in banden met hetzelfde profiel, maar een andere maat. Hoe daar mee om te gaan? Mijn auto is een Citroën BX (950 kg). Ik overweeg de Michelin CrossClimate omdat ik er het hele jaar mee wil rijden. Zou je dat aanraden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Voor uw youngtimer bent u min of meer gedwongen een alternatieve bandenmaat te kiezen om zo méér keuze te hebben. U vraagt zich echter af of de afrolomtrek niet te verschillend is met de huidige maatvoering i.v.m. de kilometerteller en snelheidsaanduiding.

Dat verschil is slechts 0,6 procent en daarom verwaarloosbaar. Een prima alternatieve maat dus zonder noemenswaardige gevolgen. En kiest u voor een all-seasonband dan heeft de Michelin CrossClimate in verhouding iets meer zomerse eigenschappen en de Continental AlleSeasonContact (test winnaar) scoort wat beter op nat en winterse neerslag. Voor het hele verhaal verwijs ik u naar onze Allseasonbanden test: 175/65 R14T. Zo kunt u wikken en wegen wat op basis van uw gebruik en eisen de beste keuze is.