Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto schokt bij koude motor

Vraag gesteld door op 14 juli 2021

Ik heb net een maand een nieuwe fiat 500 semi automaat. Ik heb alleen de laatste tijd dag als ik wegrijd met een koude motor en ongeveer 30 rijd dat de auto schut/schokt alsof ie wil schakelen maar niet gaat. Hij rijd dan al in de tweede versnelling. Zodra de motor warm is of ik iets harder ga rijden stopt het. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn en gebeurt dit vaker? Het betreft een twee cilinder motor.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Fiat 500 schokt/schudt rond de 30 km/u bij een koude motor en u vraagt zich af wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Het eerste wat gecontroleerd moet worden is het olieniveau. Ondanks dat het oliedruklampje nog niet brandt kan deze laag staan wat invloed heeft op het functioneren van de multiair klepbediening. Indien dit niet tot het gewenste resultaat leidt kunt u het beste de garage vragen de auto na te zien. Wellicht helpt het reinigen of afstellen van het gasklephuis of de versnellingsbak om de auto te doen rijden zoals u graag wilt.
Het zou ook kunnen dat het een eigenschap is van deze auto, dan kunt u daar het beste achter komen door een proefrit te maken met een vergelijkbare Fiat 500. In dat geval is het waarschijnlijk niet te veranderen maar kunt u door in de opwarmfase extra gas te geven of door handmatig te schakelen het schokken tot een minimum beperken.