Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto met weinig kilometers

Vraag gesteld door op 21 juli 2021

Ik heb een Suzuki Celerio van 2015 gezien met een kilometerstand van nog geen 8000. Is het raadzaam om deze auto te kopen? 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er wordt u een Suzuki Celerio van circa 6 jaar aangeboden 8000 km op de teller.

De auto kan optisch van binnen en van buiten nog 'als nieuw' zijn. Ook de motor en hele aandrijflijn hebben weinig gedraaid. Belangrijk is om er zeker van te zijn dat de auto regelmatig onderhoud heeft gehad en dat is bij deze auto (in geval van minder dan 20.000 km per jaar) elke twaalf maanden. De auto heeft misschien veel korte stukjes gereden. Er kan dan eerder vervuiling in de motor optreden en motorolie veroudert sneller. Er zijn ook onderdelen die niet slijten van kilometers maar verouderen, zoals aandrijfriemen, rubbers en vloeistoffen. 

Als de auto echt lang stilgestaan heeft kunnen de banden platte kanten vertonen. Dat is te merken aan trillingen en bijgeluiden als u gaat rijden. De remmen verdienen aandacht, schijven kunnen verroest zijn en remvloeistof verouderd. De airco zou ik laten hervullen als dat nog niet eerder is gebeurd. Als aan deze zaken wel de juiste aandacht is besteed door de eerste eigenaar en bij aflevering door de verkoper staat er niets in de weg om een 6 jaar oude auto te kopen die kan aanvoelen als bijna-nieuw.