Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afwijking ET waarde bij koop andere velgen

Vraag gesteld door L. van Merkensteijn op 27 juli 2021

Ik heb zelf een MB W 203 van 2003 ET-waarde 37, ik wil een set velgen kopen van een MB W177 van 2018 ET-waarde 44. Ik lees op Steekmaat.nl dat een afwijking van 5 mm over het algemeen acceptabel is. Is deze 7 mm afwijking in ET-waarde ook nog te doen of zitten er grote nadelen aan vast?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een andere set velgen voor uw Mercedes maar de ET-waarde wijkt 7 mm af van de oorspronkelijke maat van de huidige velgen.

Bij een kleinere ET-waarde komen velgen verder naar buiten te staan, bij een grotere ET-waarde, zoals in uw geval, staan de wielen meer naar binnen. Daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging verstoord. De auto kan daardoor gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden en rem- en aandrijfkrachten.

Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde met maximaal 5 mm wel als algemene norm. Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen. Ik zou dus de voorkeur geven aan een 100% passende set omdat dit feitelijk de stuurgeometrie zoals bedacht door de autofabrikant in stand houdt. Een afwijking daarin levert in de regel ook een verslechtering op.