Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zuinige auto voor dagelijks op de snelweg

Vraag gesteld door L. Kuipers op 4 juli 2021

Ik ben op zoek naar een tweede auto om dagelijks mee naar het werk te rijden. Onze eerste auto is een gezinsauto en gebruikt mijn vrouw voornamelijk. De afstand die ik rij is +-170 km per dag (4-5 dagen per week) voornamelijk over de snelweg. Omdat ik voor mijn werk regelmatig lange perioden van huis ben (zeker 3 maanden per jaar of meer) heeft een diesel ivm de hogere belasting niet mijn voorkeur.

Omdat ik zoveel km’s rij is de voornaamste wens dat het voertuig zuinig is. Andere wensen zijn:

- Automaat
- Cruise control
- Betrouwbaar

Het grootste deel vd tijd rijd ik alleen. Evt met 2 personen. Ik hoef geen grote auto, maar A klasse auto’s zoals de toyota Aygo vind ik te klein. Ik ben geen snelheidsmonster. 100km/h op de snelweg vind ik prima.

Het budget is maximaal 10.000.

Ik ben momenteel zelf al aan het kijken naar een toyoto Yaris 1.5 Hybrid en een Polo 1.0 Bluemotion. Echter kan ik weinig concreets vinden over het verschil in gebruik op lange afstanden en vind het lastig om keuzes te maken.

Deze twee auto’s hebben niet per se mijn voorkeur maar leken mij tot dusver kwa zuinigheid het meest geschikt. Andere opties zijn welkom.

Hebben jullie voor mij een advies over het vinden van de juiste zuinige occasion?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een zuinige en vooral ook betrouwbare tweede auto mét cruisecontrol binnen het beschikbare budget.

Met de twee genoemde kandidaten zit u zeker op het goede spoor. Ik zou misschien de Ford Fiesta nog als alternatief kunnen noemen die nadrukkelijk de strijd aangaat met de Polo en erg aan elkaar gewaagd zijn. De Yaris is als hybride min of meer een buitenbeentje maar past toch wel heel nadrukkelijk binnen uw wensenlijstje. Wat verbruik betreft is dit in dit segment de absolute nummer 1. Wanneer ik het verbruik vertaal naar uw gebruiksomstandigheden zou gemiddeld rond de 1:19 zeker haalbaar moeten zijn, terwijl het praktijkverbruik van de Polo vermoedelijk net onder de 1:16 zal blijven. Verder is de Yaris óók als hybrid het toonbeeld van duurzaamheid en betrouwbaarheid. En mét automatische transmissie en cruisecontrol heeft de Yaris hybrid wat uw wensenlijstje aangaat wat mij betreft het beste rapportcijfer.