Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Water stromen achter dashboard

Vraag gesteld door op 27 juni 2021

Ik heb een Hyundai i20 uit 2015. Bij een koude start hoor ik water stromen achter het dashboard. Wanneer ik eenmaal gas heb gegeven tot 3000 toeren, dan is het geluid weg. Ook al is de motor dan nog koud. Bij de garage is het koelsysteem gecontroleerd op lekkage en is de koppakking gecontroleerd. Hier werden geen problemen gevonden. Is dit normaal of moet ik nog verder op zoek gaan naar de oorzaak?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Hyundai I20 maakt achter het dashboard een waterstromend bijgeluid. De garage kan geen oorzaak vinden.

De uitgevoerde controle aan het koelsysteem en koppakking is logisch. Meestal wordt het veroorzaakt door lucht in het koelsysteem dat eenmaal aangekomen bij de kachelradiateur dat soort bijgeluiden gaat geven. Een lekkende koppakking kán dan de boosdoener zijn maar is kennelijk goed bevonden door de garage. Dan zou het zorgvuldig ontluchten van het koelsysteem misschien nog een poging waard zijn. Meestal door bij voorkeur de voorkant van de auto op te krikken en de radiateur van de motor zoveel mogelijk het hoogste punt te maken. Misschien dat hiermee het koelsysteem bevrijd wordt van een hardnekkige luchtbel.

Maar zonder verdere klachten, géén koelwaterverlies of koelingsproblemen, is dit misschien toch relatief onschuldig en is het wellicht een té kostbaar zoekplaatje om de mogelijke oorzaak te kunnen traceren. En mocht het euvel gaan verergeren met bijverschijnselen, dan valt de ware toedracht mogelijk wel op te sporen.