Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen als iemand staat te roken op een tankstation?

Vraag gesteld door op 3 juni 2021

Eerder deze week was ik aan het tanken bij een onbemand tankstation, toen ik merkte dat de man bij de pomp naast mij ook stond te tanken en daarbij een sigaretje rookte. Ik tankte gewone brandstof en hij CNG voor zijn bestelauto. Hij stond aan de andere zijde dan de zijde van het voertuig waar de slang ingehangen was. Ik sprak de man aan of hij het normaal vond om te roken op een tankstation en hij gaf aan dat volstrekt normaal te vinden.

Mijn vraag: wat moet je doen in zo'n geval? De politie bellen lijkt een goede optie, maar dan moet je hopen dat die er op tijd zijn. De noodknop indrukken dan en daarmee agressie opwekken? Een foto maken van de situatie en daarmee agressie opwekken?

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U vraagt wat u het beste kunt doen als iemand staat te roken op een tankstation. Wat een bijzondere vraag. Uw vraag heb ik besproken met enkele collega's en iedereen geeft een verschillend antwoord.

Verboden te roken

Normaal gesproken zijn er stickers op de vulpunten geplakt waarmee duidelijk wordt gemaakt dat je niet mag roken en telefoneren. Ze zijn, naar mijn idee, overduidelijk te zien. Dus in principe is iemand die rookt op de plek waar hij ook tankt strafbaar.

Soms kan er sprake zijn van onwetendheid en zijn de mensen zich niet bewust van het gevaar, ook al is de kans klein dat er wat gebeurt want de tankstations doen er natuurlijk alles aan om dat te voorkomen. Maar soms is er sprake van onverschilligheid en dat is natuurlijk lastig, zeker als u het gevoel heeft dat u en de overige mensen die daar tanken gevaar lopen.

Noodknop

Op de noodknop drukken is meer bedoeld bij noodsituaties waarbij er brandstof om welke reden dan ook vrijkomt. Dat is nu niet het geval. De politie bellen is een optie maar of die op zo'n korte termijn kunnen komen, wordt lastig.

Camera's

Tankstations zijn vaak voorzien van camera's dus als er iets gebeurt, kunnen ze vaak achterhalen wat mogelijk de oorzaak is geweest. Het lastige is dat het leed dan vaak al is geschied.

We hopen dat dit een incident betrof en dat de meeste mensen zich realiseren dat het niet verstandig is. In ieder geval heeft u er goed aan gedaan om de betreffende persoon daarop te attenderen. En als u een volgende keer merkt dat de persoon niet van plan is om zijn sigaret te doven, dan zou ik in uw geval het kenteken noteren met datum en tijdstip. Een foto maken kan inderdaad agressie oproepen en kan u zelf in problemen brengen. Mocht er iets gebeuren, dan kunt u zich later altijd nog melden bij de politie om aangifte te doen.