Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het maximale laadgewicht aan bagage incl. personen

Vraag gesteld door op 10 juli 2021

Het maximale gewicht van mijn Renault Twingo is 1331 kg, de massa rijklaar is 989 kg. Betekent dit dat ik op vakantie max. 342 kg kan meenemen aan bagage incl. personen? Het zal samen niet meer dan 200 kg zijn. En trekt een Twingo dat in de bergen, bv. in het midden van de Pyreneëen?
Misschien informatie die er niet toe doet: het vermogen is 54,00 kW.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of op basis van het rijklare gewicht en de beoogde hoeveelheid bagage uw Renault Twingo in staat is het hooggebergte te bedwingen.

Formeel is het zo dat de massa rijklaar de massa van het voertuig betreft in bedrijfsklare (en onbeladen) toestand, inclusief koelvloeistof, smeermiddelen, brandstof (90% gevuld), reservewiel voor zover gemonteerd door de fabrikant, eventueel gereedschap en de bestuurder. Maar ook wanneer u dicht in de buurt komt van de genoemde maximale massa van 1331 kg is er geen bezwaar om daarmee de bergen mee in te trekken.

Ik ga u dus geruststellen. Dé Franse auto bij uitstek, de 2CV, had in de jaren 70 en 80 een motorvermogen van slechts 29 pk, een Renault 4 hooguit 34 pk. De oorspronkelijke Fiat 500 zag je ook volop in de bergen van Italië en had slechts 18 pk aan boord. Natuurlijk was dat min of meer met hangen en wurgen maar uw Twingo met 73 pk is gespierd genoeg om daar de berghellingen mee te bedwingen. En eigenlijk is elke moderne auto prima in staat de bergen te trotseren. Het is vaak 'n beetje anticiperen op het juiste toerental met de juiste versnelling. Maar u kunt gerust met de Twingo in de bergen rijden.