Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergelijking Honda Jazz - Toyota Yaris - Renault Clio Hybriden en nieuw

Vraag gesteld door op 13 juli 2021

We twijfelen tussen de aanschaf van een nieuwe Honda Jazz, Toyota Yaris of Renault Clio. Allemaal in de hybride versie. Maar wat raadt u aan qua betrouwbaarheid en  prijs/kwaliteit stelling?
We rijden +/- 10.000 km/jaar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt bij de aanschaf van een nieuwe auto tussen de drie genoemde hybrids. U vraagt wat in de breedste zin van het woord de beste keuze is.

Van Honda en Toyota kan ik in ieder geval melden dat deze merken de hybride techniek al ruim geleden introduceerden. Honda al sinds 2004 en Toyota nam de eerste hybride al in 1997 in productie. En feitelijk vanaf het begin hebben beide merken alleen maar zeer betrouwbare en goed werkende techniek toegepast. In zekere zin zijn deze merken min of meer de uitvinders maar onderhuids wel met verschillende technische toepassingen. Maar koopt u een Yaris of Jazz dan bieden deze automerken u heel veel duurzaamheid en betrouwbaarheid. De Honda heeft wel een wat exclusievere status, kent een hoge standaard in afwerking maar met een fikse prijskaart. Tussen het instapmodel van de Jazz en Yaris zit al gauw zo'n 5.000 euro verschil en de vraag is of dat gerechtvaardigd is. Overigens is de nieuwe Yaris ook nog als Auto van het Jaar gekozen en is dus goed ontvangen en beoordeeld. De Renault Clio E-Tech is een échte nieuwkomer in dit segment die een fractie boven de Yaris instapprijs zit en toch ook weer technisch anders in elkaar steekt. Maar zeker ook met positief ontvangen rijeigenschappen.

Voor alle drie valt wel wat te zeggen en zijn er nog géén echte praktijkervaringen over de Clio E-Tech om al iets zinnigs te kunnen zeggen over de betrouwbaarheid. Honda en Toyota hebben voor hun jarenlange bewezen hybride diensten om die reden wel een streepje voor, en is het een kwestie van tijd of dat ook de Clio toekomt. Maar de Jazz is echter flink aan de prijs, de Yaris daarentegen voor een redelijke prijs al erg compleet maar kunnen de rijeigenschappen van de Clio u misschien meer bevallen. Wat dat betreft zijn er genoeg voors en tegens waarmee u toch zelf een winnaar moet aanwijzen. Het is een zeer interessante vergelijking waar u vooral een uitvoerige proefrit met alle drie voor moet gebruiken om goed te kunnen wikken en wegen. Maar géén van de drie is kansloos t.o.v. de directe concurrenten.