Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaak BMW i3S

Vraag gesteld door R.W.J. Bonnes op 7 juli 2021

Geachte dame/heer,
Graag zou ik een trekhaak willen monteren op mijn bmw i3S. Dit ten behoeve van een fietsendrager.
Deze wordt aangeboden door meerdere fabrikanten. BMW dealer meldt desgevraagd “vervallen van elke garantie” evenals risico op vergrote aansprakelijkheid bij evt. calamiteiten. Wat te doen?
m.vr.gr.

Merk: BMW
Type: i3S
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Electric
Motorvermogen: 184
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de montage van een trekhaak om daar fietsen mee te vervoeren. Het betreft hier een BMW i3 die formeel géén aanhanger mag trekken. Uw dealer raadt een trekhaak af en wijst u op de gevolgen voor de fabrieksgarantie en eventuele aansprakelijkheid bij calamiteiten.

Voor deze EV is er inderdaad inmiddels een speciale trekhaakkit om daar uitsluitend een fietsendrager op te kunnen plaatsten. Feitelijk trekt u dan ook niks maar heeft deze haak alléén een dragende functie.

Dat uw dealer u wijst op de genoemde consequenties heeft denk ik meer te maken met het gebruik van de trekhaak om iets te trekken. Maar er zijn uiteraard méér EV's die in het zelfde schuitje zitten en waar ook een dergelijke trekhaakconstructie voor is uitgevonden. Wanneer u de opgegeven trekhaak kogeldruk van 60 kg niet overschrijdt en de montage van haak en bedrading vakkundig wordt uitgevoerd, verwacht ik niet dat er calamiteiten of gebreken ontstaan die gerelateerd kunnen worden aan deze bagagehaak.

Je komt inderdaad wel vaker tegen dat een dergelijk dreigement wordt gehanteerd maar kan garantie alleen afgewezen worden wanneer er een causaal verband is tussen het gebrek en in dit geval de trekhaak. En wanneer deze haak door een van de bekendste trekhaakfabrikanten wordt geleverd, verwacht ik dat men dit ook constructief verantwoord acht, mits uiteraard professioneel gemonteerd en niet boven de opgegeven 60 kg kogeldruk.