Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht Opel Astra 1.4 turbo 140pk

Vraag gesteld door C. de Jong op 12 juli 2021

Ik overweeg een opel astra sedan 1.4 turbo 140pk aan te schaffen. Nu is het de bedoeling dat deze een caravan met een ledig gewicht van ongeveer 960kg moet gaan trekken. Kan dit model/type dit goed aan?

Merk: Opel
Type: Astra
Bouwjaar: 2013
Brandstof: bezine
Motorvermogen: 140pk

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de prestaties van een Opel Astra Sedan 1.4T met 140 pk als caravantrekker.

Het rekenprogramma Caravantrekker dat wij gebruiken om deze veel gestelde vraag te kunnen beantwoorden hebben wij toegankelijk gemaakt op anwb.nl, zodat bezoekers zelf na het invullen van wat relevante gegevens een verslag kunnen zien van de verwachte prestaties van een bepaalde combinatie. 

Ik heb dat voor de Astra en de lege caravan van 960 (plus gangbare belading) ingevuld. Qua gewicht van de caravan moet u letten op de maximale aanhangwagenmassa van de Opel. Die is 1250 kg. De caravan mag dus niet zwaarder zijn dan 1250 kg. Hierbij telt het werkelijke gewicht van de caravan, niet de maximum toelaatbare massa op het kentekenbewijs van de caravan.

Voor wat betreft de prestaties is de korte conclusie dat het een prima combinatie is. Het wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt beoordeeld als goed. Een helling van 14% is mogelijk vanuit stilstand. De verwachte prestaties op snelheid zijn redelijk tot goed. De combinatie past qua gewichtsverhouding ook goed bij elkaar, maar zogezegd mag de caravan niet zwaarder beladen worden dan toto 1250 kg.

Vanuit het programma kan de gebruiker ook een uitgebreid verslag als PDF versturen naar een e-mailadres. Het verslag van de Astra heb ik naar u gestuurd.