Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rij 40000 km+ per jaar, welke soort auto past daarbij?

Vraag gesteld door A. Klomps op 13 juli 2021

Mijn huidige auto is toe aan vervanging. Vast contract gekregen maar geen leaseauto. Nu op zoek naar andere auto.

Ik rijd per jaar gemakkelijk 40.000KM. Moet ik dan kijken naar een diesel, elektrisch, lpg of toch weer naar een benzineauto?

Maar dan wat mag het kosten:
Een goede 2e hands tot €8000 en maandelijks kosten minder dan 500euro (incl. brandstof, onderhoud, verzekering en wegenbelasting).
Of private lease, maar dat loopt vaak tot 30000KM (en met de extra KMs is het zo €100/maand extra), maximale kosten per maand €575euro incl brandstof.

Wat wil ik:
- 4/5 deurs
- airconditioning/climate control
- cruise control (rij veel snelweg KMs)
- brandstof niet echt een voorkeur, maar kom wel vaak in een milieuzones en in parkeergarages en praktijk actieradius elektrische auto meer dan 200km.

Wat raden jullie mij aan?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U bent van plan 40.000 km of meer per jaar te rijden en zoekt een gebruikte auto. U vraagt welke brandstof het gunstigst is. Ook geeft u aan niet meer dan 500 euro per maand kwijt te willen aan de auto, inclusief brandstof. Daar zit nog de grootste uitdaging. 

Volgens ons rekenprogramma kost een gebruikt gekochte Hyundai i10 bij 40.000 km per jaar al 600 euro per maand inclusief brandstof. Een Yaris Hybrid komt op 690 euro uit en een Ford Fiesta diesel gaat volgens onze berekening 650 euro per maand kosten. Nu is deze berekening wel op basis van een 'worst case' scenario, maar ik veracht niet dat het voor 500 euro in de maand gaat lukken. Ik heb voor het rekenvoorbeeld een kleine benzine-auto genomen, een compacte hybride-benzine en een compacte diesel.

Private lease gaat met 40.000 euro ook rond de 675 euro kosten inclusief brandstof.

Een elektrische auto in deze prijsklasse zal (zeker in de winter) niet genoeg actieradius hebben om 200 km op een acculading te kunnen rijden. Elektrisch komt volgens ons programma wel het goedkoopste uit met 515 euro per maand op basis van een Nissan Leaf met een aanschafprijs van 7000 euro.