Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olielekkage

Vraag gesteld door op 27 juni 2021

Mijn Peugeot 5008 heeft 100.000 gereden en sinds 92.000 km brandt het olielampje om de 4000 km; ik vul dan een halve liter bij. De auto is van 2014. Is dat normaal voor deze auto of wijst het op een lekkage? Verder onderzoek? Er ligt geen plasje olie onder. Gewoon flesje olie mee op reis of de motor laten nakijken? Wat kan het dan zijn? Koppakking? zuigerveren? Ik hen geen idee maar kom graag met enige achtergrond bij m'n garage.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw 5008 verbruikt wat olie en u vraag wat nu te doen.

Elke verbrandingsmotor zal wel enigszins olie verbruiken; de oliefilm in de verbrandingsruimte zorgt immers voor de afdichting tussen zuiger en cilinderwand. Een verbruik van 1/2 liter op 4000 km is niet zorgwekkend en technisch gezien zie ik ook geen probleem. Gewoon tijdig peilen en bijvullen lijkt me de meest verstandige weg.

Ik neem aan dat u het heeft over het gele olielampje welke waarschuwt om het olieniveau te controleren. Het rode oliedruklampje mag nooit gaan branden tijdens het draaien van de motor.

Wat er gebeurt bij een auto die al wat kilometers heeft gereden, zoals uw auto, is dat de zuigerveren iets meer olie achterlaten waardoor deze zal verbranden. Wanneer het olieverbruik boven de toleranties komt die voorgeschreven is door de fabrikant is het noodzakelijk om in te grijpen. Doorgaans is dat indien het verbruik groter is dan 1 liter per 1000 kilometer.