Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

levensduur remschijven Mitsubishi Space Star

Vraag gesteld door R. van Veen op 8 juli 2021

Bij mijn Mitsubishi space star 1.0 uit 2014 met 44.000 km op de teller sijn de remblokken en remschijven versleten.

Het is niet duidelijk of het komt door roest of dat de dikte onder de minimale waarde is gekomen.

De dikte is niet gemeten, wel een dikke niet gesleten rand waardoor de remmen piepen en alleen nieuwe blokken versneld zouden slijten.

De monteur spreekt uit ervaring over dit soort kleine stadsautootjes dat het veel voorkomt door de slechte kwaliteit van de schijven.

Klopt dat?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

De remblokken en remschijven voor zijn na 7 jaar en 44.000km aan vervanging toe en u vraagt zich af of dat een te verwachten slijtagepatroon is.

Rijomstandigheden bepalen voor het grootste deel de levensduur van de remschijven en remblokken.
U kunt zich voorstellen dat remmen veel harder slijten bij een auto die in de stad gebruikt wordt dan een auto die vooral lange afstanden rijdt. Hetzelfde geldt voor het rijgedrag; iemand die vlot accelereert en remt zal de remmen veel sneller doen slijten dan iemand die anticipeert en zodoende veel meer op de motor af remt.
De kans is groot dat een rand op de remschijven zorgt voor bijgeluiden bij het remmen. Indien de dikte van de schijf nog niet onder de minimale maat gekomen is kunnen de remschijven ook afgedraaid worden om de rand te verwijderen. Het ligt er vooral aan wat kostentechnisch het verstandigste is, vervangen van de schijven is vaak ook niet zo kostbaar.