Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoogteslag

Vraag gesteld door op 9 juli 2021

Ik heb vorig seizoen nieuwe pirelli zomerbanden gekocht 245 voor en 275 achter.
Toen kort er mee gereden voor de winterbanden eronder gingen en niks gemerkt.
Nu ik er weer wat langer mee rij merk ik een vervelende hobbeling op links achter.
Dit is eigenlijk alleen bij s'ochtends wegrijden.
S'middags is het veel minder. Nu is er geconstateerd dat er bij 3 banden een hoogteslag in zit of de velgen zijn onrond... Kan het zo zijn dat er later pas een hoogteslag in een band komt ?
En zou dit niet opgemerkt moeten worden met balanceren van het wiel?
Dit is recent nog gedaan omdat de tpms sensoren vervangen moesten worden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft nieuwe Pirelli zomerbanden die redelijk kort na aanschaf op drie van de vier banden een hoogteslag gaan vertonen.

Dat het verschijnsel vooral koud opgemerkt wordt heeft mogelijk op dat moment te maken met het karkas en rubbercompound dat nog redelijk stug is. Eenmaal in beweging en min of meer opgewarmd kan het een stuk minder zijn. Maar de beide maten zijn breed tot zéér breed, en ongetwijfeld plat met weinig wang, en is zo'n band in z'n geheel wel erg ontvankelijk om de minste en geringste oneffenheden je te laten opvallen. Maar gezien de nog maar korte gebruiksperiode toch iets om niet zomaar voor lief te nemen.

Bij balanceren gaat de aandacht feitelijk op dat moment alleen naar onbalans. Maar wanneer je een duidelijk hoogteslag constateert zou je eigenlijk wel de conclusie moeten trekken dat het wiel uiteraard in balans moet zijn, maar de hoogteslag mogelijk wel opgemerkt gaat worden. Hoogteslag balanceer je er niet uit en is feitelijk een onrondheid die je per omwenteling zou kunnen waarnemen. Ook wanneer het wiel perfect in balans is.

Wat mij betreft is stap een éérst vaststellen of het te wijten is aan de band óf de velg. In zo'n geval zou de band eraf moeten en kan je de opgespannen velg op het balanceer apparaat goed beoordelen op hoogteslag. Uiteraard lijkt me dat een taak voor de bandenverkoper. Zo kort na aanschaf mag u daar gerust uw beklag doen omtrent dit verschijnsel. Zijn de velgen vrij van hoogteslag, dan zijn de banden wel duidelijk verdacht. Wanneer er géén externe aantoonbare oorzaak is, zoals een vlakke kant van een noodstop, dan denk ik dat u op garantie moet kunnen terugvallen. De banden zijn té vers om dit nu al mogen merken, en wellicht neemt het verschijnsel alleen maar toe wanneer de profieldiepte door het gebruik steeds meer zal afnemen.