Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het nut van de BOVAG verzekering

Vraag gesteld door op 4 juli 2021

Ik ben van plan een Nissan Qashqai te kopen. De auto is 4 jaar oud en heeft 42000 km gelopen. Heeft elk jaar netjes zijn beurt gehad. De prijs ligt rond de 18000 euro. Nu sta ik voor de keus of ik er wel of niet een Bovag verzekering van 750,- euro bij zal afsluiten. Ik twijfel aan de meerwaarde. De verzekering is een half jaar geldig en binnen dit half jaar maak ik geen lange vakantiereis. ik heb wettelijke garantie omdat ik mag verwachten dat een auto van 4 jaar normaal geen problemen geeft. verder kan ik een beroep doen op de coulance van de garage.  Als ik geen verzekering afsluit houd ik 750 euro op zak voor een eventuele reparatie hetgeen ik niet verwacht.

op mijn vraag aan de garage houder naar het nut van de verzekering antwoordde hij dat ik voor een half jaar gegarandeerde mobiliteit koop. vind ik wat apart antwoord als 18000 euro betaal. ik mag dan goede kwaliteit verwachten. gaarne verneem ik uw advies. wel of geen Bovag verzekering.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw vraag gaat over een BOVAG verzekering, maar ik veronderstel dat u BOVAG-garantie bedoelt.

Sinds 1 april 2018 zijn er nieuwe BOVAG voorwaarden van toepassing. Hierin staat dat de garage je een BOVAG-garantie kán verlenen maar dit niet langer verplicht is. Een voordeel van het kopen van een auto bij een BOVAG aangesloten bedrijf is dat je bij een aankoop vanaf 1 april 2018 altijd de mogelijkheid hebt om een geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen, ook als u geen garantie bent overeengekomen.

Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd. Kun je aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kun je van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen. 

Partijen kunnen ook een garantie overeenkomen. Partijen zijn vrij om de inhoud van een commerciële garantie te bepalen. Ook mag een verkoper de voorwaarden aan deze garantie verbinden tot het afnemen van een afleverpakket zoals wellicht het betreffende pakket voor 750 euro. Maar de wettelijke garantie is voor u al een feitelijk recht waar niet van kan worden afgeweken wanneer u een dergelijk pakket weigert. Mogelijk houdt dit pakket méér in dan alleen de z.g. BOVAG- garantie maar heeft u standaard al de wettelijke garantie als stok achter de deur.