Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb ik per ongeluk de verkeerde brandstof getankt?

Vraag gesteld door op 28 juni 2021

Mijn auto (Fiat Panda 1.2 5D Dynamic, 2004) stottert sinds mijn laatste tankbuurt. Ik heb er 12,5l Super E5 bijgetankt, tank is nu vol. Dit bij een Duits tankstation. Echter stottert mijn motor nu bij constante snelheiden. Dit in het verkeer in de stad, ik heb het dus nog niet op hoge snelheiden / toeren getest. Er mag volgens de handleiding 'uitsluitend loodvrije benzine met een minimum octaangetal van 95 RON' getankt worden. Ik was in de veronderstelling dat ik me hier aan gehouden heb, door voor E5 te kiezen. Echter vraag ik me nu af of ik hier fout mee zat. Wat er wellicht nog een rol speelt: ik heb eerder (in NL) Euro95 E10 getankt. Mijn tank is dus voor 3/4 daarmee gevuld. Mijn vraag is dus: heb ik een fout gemaakt door E5 te tanken en zo ja - wat moet ik nu doen? Of komt mijn stotterende motor door een andere oorzaak?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto stottert en u vraagt zich af of de brandstof hiervan de oorzaak kan zijn.

De door u getankte brandstof voldoet aan de omschrijving en zal dus niet de oorzaak zijn van dit stotteren. Uw auto is geschikt voor het gebruik van E10 en ook brandstoffen met een lager ethanol-gehalte. Dit kunt u vinden op de site: Fiat | E10 check. Deze brandstoffen kunnen ook zonder probleem vermengd worden.

Wat de oorzaak wel zal zijn is op afstand gissen. Ik adviseer u naar de garage te gaan zodat hier een diagnose gesteld kan worden.