Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf Skoda Kodiaq occasion

Vraag gesteld door F. Mittelmeyer op 9 juli 2021

Skoda Kodiaq 2.0 TSI 4x4 of 1.5 TSI? Ik sta op het punt om een Skoda Kodiaq aan te schaffen en twijfel tussen de 2 bovenstaande. Mijn grootste twijfel is het verschil in reparatie- e onderhoudskosten. Is de 4x4 hierin veel duurder. Het zijn occasions en zitten rond de 11000 km (4x4) en de 23000 km. De 4x4 is van 8-2018 en de 1.5 is van 2-2019. Alvast bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U twijfelt tussen twee Skoda Kodiaq varianten, met name of de 4x4 versie wat onderhoudkosten betreft niet veel duurder zal zijn dan voorwiel aangedreven uitvoering.

De aandrijflijn van de 4x4 versie is in z'n geheel wat gecompliceerder en houden we bij onze autokosten berekening er rekening mee dat het onderhoud wat prijziger zal zijn dan bij de traditionele tweewiel aandrijver. Ik weet niet wat uw gemiddelde jaarkilometrage is maar bij een doorsnee gemiddelde van 17.000 km/j zou dat bij benadering ruwweg zo'n 225 euro méér zijn per jaar. Dat is de voorspelling van ons Autokosten programma, die ook rekening houdt met mogelijke onvoorziene kosten. Dus in dit geval bij een complexere aandrijflijn is er in theorie méér kans op defecten of gebreken en voorspelt om die reden ook hogere kosten. Dat hoeft in de praktijk natuurlijk niet altijd uit te komen en kan het verschil ook te verwaarlozen zijn.

Het is per definitie goed om beide kandidaten op basis van uw gebruik eens naast elkaar te zetten in ons Autokosten programma. Er zijn natuurlijk méér factoren die onderaan de streep een 4x4 versie wat duurder zal maken. Zo krijgt u in ieder geval het gehele kostenplaatje en kunt u een weloverwogen keuze maken.