Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf gebruikte diesel auto

Vraag gesteld door op 4 juli 2021

Wij bezitten nu een Renault megane bj 2013 1.5 dci met 270.000 km op de teller en overwegen de aanschaf van een megane 1.5dci bj 2018 die 50.000 km heeft gereden. Wij rijden minimaal 30.000 km per jaar en denken 4 tot 5 jaar met die auto te blijven rijden. Is het verstandig een diesel auto vwb de kosten te kopen? De aanschaf prijs van deze diesel is vergeleken met andere brandstoffen gunstig.

Merk: Renault
Type: Megane
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 110
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De personenauto met dieselmotor is flink uit de gratie geraakt door milieuzones en de mrb-toeslag op oudere dieselauto's zonder af-fabriek roetfilter. Het gevolg is een verminderde vraag naar dieselauto's. Daardoor zijn de prijzen gekelderd en dat is een gunstige keerzijde voor wie er eentje wil aanschaffen. 

Bij 30.000 km kan een gebruikte dieselauto al met al goedkoper zijn dan een vergelijkbare auto met benzinemotor.

Op anwb.nl/autokosten kunt u een berekening maken van de kosten van deze Mégane 1.5 DCi over de hele komende gebruiksduur. Dat kunt u ook doen voor een benzine-auto of eentje met elektrische ondersteuning. Zo krijgt u in ieder geval over de financiën een goed beeld. Voor wat betreft de toegang tot milieuzones verwacht ik voor deze relatief moderne dieselauto geen beperkingen in de gebruiksduur die u voor ogen heeft.