Naar artikel

4 seizoenen banden in Duitsland rijden

Vraag gesteld door A. Heusdens op 5 juli 2021

Mag je in de winter met 4 seizoenen banden op de wegen in Duitsland rijden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

In Duitsland mag u in de winter ook met allseasonbanden rijden. Als er sprake is van winterse omstandigheden (sneeuw, ijs, opvriezing, smeltende sneeuw etc) dan is het daar verplicht om de auto aangepast te hebben aan de omstandigheden door middel van banden met wintereigenschappen. Dat zijn winterbanden of allseasonbanden.

Banden met wintereigenschappen zijn herkenbaar aan het sneeuwvloksymbool dat op de band staat vermeld. Voorheen waren banden met het M+S opschrift ook toegestaan, maar de regelgeving is aangescherpt, omdat er ook banden met M+S logo bestaan die niet over wintereigenschappen beschikken.

Aangescherpte regelgeving in Duitsland sinds 2018
De regelgeving in Duitsland is aangescherpt per 1-1-2018. Winterbanden en all seasonbanden moeten zijn voorzien van een sneeuwvloksymbool. Banden met alléén de aanduiding M&S die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd, worden nog wel als winterband beschouwd.

Bent u van plan om nieuwe winterbanden of all-seasonbanden kopen, kies dan banden waar een sneeuwvloksymbool (bergpictogram met sneeuwvlok, ook wel alpinesymbool of 3PMSF genoemd) op staat. Dit symbool geeft aan dat de banden zijn getest en geschikt zijn bevonden voor gebruik bij winterse omstandigheden.

Als u winterbanden hebt waarop alleen een M&S-symbool staat, kunt u die gewoon blijven gebruiken in Duitsland, als ze maar vóór 2018 zijn gefabriceerd. Pas na 30 september 2024 worden ook deze banden niet meer als winterbanden beschouwd.

De productiedatum van de band is af te lezen aan de DOT-code (DOT staat voor Department of Transportation) en staat op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven aan in welke week en welk jaar de band is geproduceerd. De cijfers 3917 staan bijvoorbeeld voor week 39 in 2017.