Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke benzine

Vraag gesteld door op 16 juni 2021

Welke benzine is het beste voor mijn Tiguan 1.4 TSI  160pk bwj 2012 ?

Merk: Volkswagen. Tiguan
Type: TSI 1.4 motion
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 160

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt welke brandstof er het beste in uw Tiguan kan.

De auto is uitgerust met een benzinemotor en bij deze u kunt gebruik maken van de gewone E10. Dit kunt u eenvoudig terugvinden op E10 check.

Premium brandstof
Diverse brandstoffabrikanten bieden zogenaamde premium brandstof aan. Premium brandstof is benzine of diesel met elk hun eigen toevoegingen. Die toevoegingen kunnen per merk verschillen. De producenten claimen een lager verbruik en lagere uitstoot.

Verschillen
Mogelijke verschillen in brandstofverbruik en prestaties zijn in de regel zo klein dat deze nauwelijks merkbaar zijn. Er kunnen onderlinge verschillen zitten, en die kunnen ook voor kleine verschillen zorgen in het verbruik. Volgens TNO zijn auto’s met premium brandstoffen rond de 1% zuiniger, volgens het Duitse ADAC tussen de 0 en 2%. Zo’n klein verschil zal in de praktijk nauwelijks opvallen omdat rijstijl en verkeers- en weersomstandigheden een veel grotere invloed hebben. Met bijvoorbeeld "het nieuwe rijden" is aangetoond dat verschillen in rijstijl verschillen in brandstofverbruik kunnen veroorzaken van 20%.

Inwendige motorvervuiling
Bij auto's die last hebben van inwendige motorvervuiling zullen premium brandstoffen de grootste toegevoegde waarde hebben. Inwendige motorvervuiling ontstaat door ongunstige bedrijfsomstandigheden (veel korte stukjes, stadsverkeer, motor die nauwelijks op temperatuur komt). Zeker bij nieuwe auto's die onder gunstige bedrijfsomstandigheden worden gebruikt, is er weinig reden tot zorg over inwendige motorvervuiling.

Geen wonderen
Van premium brandstoffen kunnen geen wonderen verwacht worden. Als er sprake is van inwendige motorvervuiling die door toevoegingen wordt gereinigd, dan zouden prestaties en wellicht ook het verbruik kunnen verbeteren. In alle overige situaties zal slechts het gebruik van de brandstof kunnen uitwijzen of functioneren, prestaties en verbruik van de motor voor de gebruiker dusdanig merkbaar verbeteren dat deze toegevoegde waarde de meerprijs waard is.