Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start-stopsysteem Ford C-max

Vraag gesteld door op 9 juni 2021

Ik rijd een nieuwe Ford C-max vanaf dec. 2019.
Omdat het s.s.-systeem in het begin niet werkte heb ik dat bij de dealer aangekaart, waarna de auto "onderzocht" is, ondermeer is de accu opgeladen.
Daarna heeft het systeem een paar keer gereageerd, maar daarna nooit meer.
Omdat de auto nu eenmaal met het systeem is uitgerust en er dus voor betaald is, zou ik willen weten of dit niet-functioneren van het systeem gebruikelijk is, omdat blijkbaar aan allerlei vereisten moet zijn voldaan wil het systeem functioneren. Ik moet er wel bij vermelden dat ik meestal korte afstanden rijd en tot nu nog maar 8000 km. heb gereden vanwege de corona-situatie. Wel heb ik een aantal keren wat langere afstanden van meer dan 100 km. gereden, maar ook toen deed het systeem niets.
Hebt u een idee betreffende de reden van het niet -functionerend systeem ?
Kan ik van de dealer eisen dat bij de eerstvolgende beurt het systeem in orde wordt gebracht, alvorens ik de auto ophaal !?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom het start-stopsysteem niet functioneert bij uw Ford C-Max. U geeft wel aan meestal korte afstanden te rijden en incidenteel weleens wat langer.

In de handleiding van uw auto vindt u de voorwaarden waaronder het systeem niet wordt geactiveerd.
                                         
Wanneer ik lees wat uw jaarkilometrage is en voornamelijk korte ritjes dan zal onder die omstandigheden de accuspanning té laag zijn om verantwoord start/stop in te schakelen. Op korte ritjes mogelijk ook vanwege de te lage motortemperatuur. Ik wil benadrukken dat start/stop uitsluitend werkt wanneer het verantwoord is. Anders loopt u het risico dat de motor wel stopt maar vervolgens niet meer aangaat. Een algemene voorwaarden is dat het start-stopsysteem uitsluitend werkt als de ladingstoestand van de accu boven de 80% is. De dynamo laadt de accu tot 80%, van 80% naar 100% wordt geladen bij afremmen op de motor. Als u het gaspedaal los laat wordt de dynamo maximaal bekrachtigd en zal dan maximaal laden. Dus vaak zijn de gebruiksomstandigheden zodanig dat het systeem terecht niet in werking treedt en is het feitelijk geen gebrek maar inherent aan de gebruiker.