Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rembekrachtiging weg bij inparkeren

Vraag gesteld door W. van Nus op 21 juni 2021

Ik heb een Citroën C5 automaat en de laatste keer dat ik erin reed had ik bijna geen remmen met inparkeren na een stuk gereden te hebben. Met gewoon rijden werken ze wel goed. Heeft u enig idee wat dit kan zijn?

Merk: Citroën C5
Type: C5 station 2ltr automaat
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Citroën C5 uit 2006 en u merkte onlangs bij het inparkeren een weigerende rem. U vraagt wat de oorzaak is.

Wat erg bepalend is in dit verhaal of u bij dit voorval een hard aanvoelend rempedaal constateerde of juist een sponzig pedaal die u verder kon intrappen dan gebruikelijk. In het laatste geval zou het probleem in de hoofdremcilinder kunnen zitten. U zou de proef op de som kunnen nemen om met draaiende motor de voet met wat pedaaldruk op de rem te houden. Wanneer u merkt dat het pedaal langzaam wegzakt is de hoofdremcilinder verdacht en is vervanging onvermijdelijk.

Wanneer u juist een hard pedaal heeft ervaren heeft mogelijk de bekrachtiging niet gewerkt. Het pedaal heeft dan bovenin véél druk maar het daadwerkelijk vertragen gebeurt nauwelijks. Omdat het kennelijk een incident geweest is lijkt het op een of andere manier gerelateerd te zijn aan de gebruiksomstandigheden van dat moment. Maar dit signaal is té serieus om te negeren en lijkt mij nader onderzoek toch wenselijk. En misschien dat het destijds aanvoelende pedaal al een richting aangeeft waar het gezocht moet worden. Naar mijn mening de hoofdremcilinder óf de rembekrachtiger.