Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motortemperatuur Opel Astra 1996

Vraag gesteld door M. Diebels op 15 juni 2021

Tijdens het rijden merk ik dat de temperatuur van mijn motor oploopt tot de 100 graden. Er is 2 weken geleden koelvloeistof bij gevuld alleen lijkt dit nu echter niet meer te helpen. Kan ik nog veilig rijden als ik de temperatuur onder de 100graden kan houden?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De motortemperatuur van uw Astra passeert de 100 graden soms en u vraagt of het veilig is om de auto toch te gebruiken.

Ergens is een defect in het koelsysteem van uw auto. Een goed werkend koelsysteem zal de temperatuurwijzer op het dashboard ten alle tijden onder de 100 graden houden.
Vermoedelijk is er een beperking in de doorstroming van de vloeistof of werkt de zelfdenkende koelfan niet optimaal. Hierdoor gaat de koelvloeistof koken zodra de 100 graden gepasseerd is wat er toe leidt dat koelvloeistof verdampt.
Als u de vloeistoftemperatuur onder de 100 graden kunt houden, kunt u de auto bij de garage aanbieden zodat daar de oorzaak achterhaald kan worden. Voordat u met de auto gaat rijden vul het koelvloeistofniveau aan tot maximaal. Tijdens het rijden kunt u de kachel op heet zetten wat ervoor zorgt dat er warmte van de motor wordt onttrokken en de temperatuur minder snel zal oplopen. Dit is niet comfortabel in deze warme periode maar zo helpt u de motor aan wat extra koeling.